• Meta

 • Kategorier

 • Arkiv

 • Senaste inläggen

Vinterkriget var en kamp mellan David å Goliat


Det har nu gått 70 år sedan många  finländare förlorade sina hem i vackra Karelen….

"Tidigt på morgonen den 30 november 1939 korsade sovjetiska styrkor gränsen mellan Sovjet och Finland. Vinterkriget var ett faktum, ett krig som ledningen i Moskva med diktatorn Josef Stalin i spetsen väntade sig snabbt vinna. Så blev det inte."

Vinterkriget triumf för finländsk ”mottitaktik”

5 svar

 1. Finnarna hade läst sina historieböcker i skolan: det var väl Hannibal som använde "mottitaktik" långt innan=)

 2. Man får inte glömma att det var Finland och Mannerheim som invaderade Ryssland i ett försöka att skapa Storfinland och ta över Östkarelen (som aldrig tillhört Finland) i samband med ryska inbördeskriget.

  • Originally Posted By Ole
   Man får inte glömma att det var Finland och Mannerheim som invaderade Ryssland i ett försöka att skapa Storfinland och ta över Östkarelen (som aldrig tillhört Finland) i samband med ryska inbördeskriget.

    

   Nu var det ju inte riktigt så det gick till. 1939 anföll Sovjetunionen Finland, vilket genom bra taktik och hög stridsmoral lyckades klara sig undan en ockupation, trots dålig utrustning och fåtaliga trupper. Detta korta krig kallas Vinterkriget, och trots att Sovjet anföll hävdade ryssarna att så inte var fallet. Freden blev mycket hård och dyr med förlorade arealer och högra krigsskadestånd.

   I fortsättningskriget ett par år senare var målet att ta tillbaka de förlorade arealerna. Att Finland sen gick över den forna gränsen kan ju diskuteras, men detta räddade troligen Finland när de extrema sovjetiska motanfallen sattes in och fronten återigen drevs västerut.

 3. Som "finne" verkar du väldigt välindoktrinerad av alla decenniers desinformation och förnekelse av fakta i det gamla hemlandet. Det finns ingenting svart eller vitt i krig, men väldigt mycket grått. När det gäller Mannerheim finns det väldigt mycket brunt också, där hans vänskap med Adolf på ett avgörande sätt kom att leda honom och hela nationen vilse. Om du backar till inbördeskriget och jakten på de röda, så har du början till dramat. Redan där spelar de tyska hjälptrupperna en avgörande roll. Och när du tänker på avlivandet av alla ryska "undermänniskor" som tillfångatogs under vinterkriget, blir bilden ännu obehagligare. Den fullbordas när Mannerheim med Hitlers stöd sommaren '44 försöker tåga mot Moskva, lyckligtvis utan att lyckas. Men även du måste våga läsa historien som den är och våga ifrågasätta den gamla hjältarna. Kanske är du en av alla de som efter 70 år börjar inse vilket bedrägeri Mannerheim och hans efterföljare utsatt oss för. Eller kanske inte. Många finnar verkar fortfarande vilja leva i det fosterländska mytomspunna mörkret.

  • Ja, torkel – det är märkligt hur kompakt "mörkret" tycks vara, trots all den "upplysning" om Mannerheim som den svenska parasitvänstern med sådan frenesi har bedrivit i snart 90 års tid. Jag skrattar alltid högt då jag läser Stig Jägerskiölds Mannerheim-biografi, där det bland annat berättas om Mannerheims besök som riksföreståndare i Stockholm i februari 1919. Inför besöket spred det svenska vänsterpacket ett flygblad där "slaktargeneralen" inte bara beskylldes för mord på tiotusentals finska "arbetare" under "klasskriget" året innan. Mannerheim skulle också egenhändigt, för sitt eget höga nöjes skull, ha huggit huvudet av en "arbetare" på öppen gata i S:t Petersburg.

   Hur kommer det sig att dagens röda historieförfalskare, i sina ständigt lika gemena och hjälplösa försök att släpa Mannerheims namn i smutsen, helt tycks ha missat den halshuggne arbetarens öde? Kanske tycker de att historien inte låter tillräckligt trovärdig? De kunde i så fall läsa igenom era egna dårhistorier och försöka gissa hur pass trovärdiga de kommer att låta efter 80 år.
   Sen blandar du uppenbarligen ihop 1941 med 1944. Det här senare året var det nog ingen som planerade någon marsch mot Moskva – Tysklands styrkor kördes ut ur Ryssland och Finland ingick separatfred. Även då man bedriver smutskastning, kan det vara skäl att försöka få årtalen rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: