• Meta

 • Kategorier

 • Arkiv

 • Senaste inläggen

Nya områden med fästingsmitta


Se upp! Fästing sjukdomarna sprider sig i landet..

"De TBE-smittade fästingarna fortsätter att spridas över landet. Populära Bohuskusten är det senaste tillskottet av riskområden. Samtidigt är kunskapsluckan om TBE stor och mer forskning behövs nu, enligt Smittskyddsinstitutet."

Läs här

3 svar

 1. Nä, det finns inget intresse av att verkligen undersöka och kartlägga varför fästingarna sprider sig så kollossalt. Men en sak är klar, det handlar inte om klimatförändringen, som man numer skyller allting på. Fästingarna började bli allt fler i mitten av 80-talet och sedan har de bara ökat i antal.

  En av orsakerna är med stor säkerhet att deras värddjur har ökat ofantligt i antal, beroende på Eu:s jordbrukspolitik. Tidigare fick man inte låta en träda bara ligga, man var skyldig att harva upp den då och då, för att förhindrar uppförökning av skadedjur, som sork ex. Idag får man inte harva upp trädorna, de ska lämnas ifred och kan inte harvas upp förrän på hösten. Detta innebär att sorkarna förökar sig ohejdat och ostört och de är utmärkta värddjur för fästingarna.
  Även andra värddjur har ökat i antal, som rådjur ex. Denna uppförökning av fästingarnas värddjur underlättades samtidigt av att räven, deras naturliga fiende, slogs ut ganska effektivt av rävskabben, som troligen kom in i landet via jagande hundar som varit över i Finland och jagat. I vissa områden dog uppåt 90% av rävarna när skabben kom och drog fram genom landet. Rävarna här hade inte någon immunitet mot sjukdomen eftersom vi inte hade haft den i Sverige tidigare. (Hurra för den fria rörligheten i EU, även för sjukdomar, virus och och parasiter!)

  Redan i början, då fästingarna började öka otroligt, sade man att det hängde ihop med några milda vintrar, och fick vi bara några kalla vintrar så skulle de minska i antal igen. Det fick vi, flera stycken, men de minskade inte i antal i alla fall, tvärtom, de fortsatta att öka – och skälet är att det inte i första hand handlar om klimatförändringen, utan om förändrade jordbrukslagar och dessutom om införsel av en rovdjurssjukdom.

 2. Godmorgon i stugan denna ”svarta måndag”! Vi ska vaccinera oss…Kramiz!

 3. Då är det bäst att vara försiktig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: