• Meta

 • Kategorier

 • Arkiv

 • Senaste inläggen

Obamas stormaktsdrömmar


 Alla vill så gärna att världen förändras men Professor Leif Lewin varnar för att vi europeer är för okritiska för den nya Presidenten i Usa och därför kan bli väldigt besvikna då det kan visa sig att han inte kan uppnå våra drömmar om en bättre värld.

Nåja, det blir i varje fall inte sämre än under Bush eran.

Leif Lewin:

"Han driver en religiös politik som kan verka främmande för oss européer, han försvarar dödsstraffet, hans protektionism är oroande, hans stormaktsdrömmar verkar omogna och vi måste vara vaksamma när det gäller hans planer för Afghanistan. Det skriver Leif Lewin, professor emeritus i vältalighet och statsvetenskap vid Uppsala universitet."

Läs mer här
Barack Obama och den kristna högern

Vi får hoppas på att Barack Obama inte gör en Göran Persson:

Tänk om det faktiskt finns någonting bakom Obamas fina ord
Världen styrs av en superklass!

4 svar

 1. USA har storhetsvsnsinne i kropp och själ. Att Obama också har är ju knappast annat att vänta då US anser sig vara världen.

 2. mona, Vill man förändra så brukar det gå lättast om man plockar in en likasinnad, se hur det gick men Perssons sosseri.

 3. Obamas ”religiösa retorik” är ju inte främmande för kristna.
  För mig är det inspirerande att han inte vill gräva ner USA och världen i en värdeneutral materialistisk sekularism.
  När varken FN, EU eller annan makt har kraft att agera behövs USA!!

 4. Att Obama skulle föra en ”värdeneutral materialistisk sekularism” är det nog ingen som har förväntat sig. Skulle vilja hävda att ingen president i USA har fört en agenda som inte innefattar religion som en del av politiken, vissa mindre tydligt (t.ex. Obama) andra tydligare (t.ex. Bush). Oavsett religionens påverkan på Obamas politik kommer det vara intressant att se vilken utveckling det ger världen i övrigt. Min farhåga är dock att många kommer bli besvikna på att de storslagna vallöften som Obama gett inte kommer kunna infrias, då både amerikaner och människor i övriga världen.
  Med två fortfarande pågående krig, en storskalig finanskris och med en uruselt anseende på USA internationellt har Obama en hel del att jobba med. Men fråga är om han inte riskerar att föra en alltför protegtionistisk finanspolitik och en alltför idealistisk internationell politik. Risken finns att för att reda ut de båda krigen och framstå i god dager hemma vid kommer förflyttningar av trupper från Irak till Afghanistan försämra situationen i Irak. Iraks situation skulle påverkas ännu mer om inte fortsatt arbete på återuppbyggnad och stabilitet utvidgas.

  Förutom dessa problem gäckar mellanöstern konflitken som Obama också verkar ivrig på att lösa. Risken är att han kommer uppleva denna konflikt lika svårhanterad som Bill Clinton gjorde.

  Med allt det här på sitt arbetsbord kommer den närmaste presidentperioden vara intressant, hur skall Obama kunna balansera sitt arbete mellan förbättra USAs anseende internationellt och samtidigt göra det han lovat sina väljare. Man kan bara vänta och se. ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: