• Meta

 • Kategorier

 • Arkiv

 • Senaste inläggen

Mona Sahlin och LO- Vanjas politiska teaterstycke Bla.


Här ser ni Stefan räkna upp många viktiga frågor som många av oss vill få svar på innan våra riksdagsledamöter röstar JA till Lissabon-fördraget i morgon.

Vi vill ju tro att vi fortf. lever i en Demokrati och att våra röster är viktiga…eller finns det en dold agenda som vi inte vet något om?

"Frågorna kring EU och Lissabonfördraget som ingen vill diskutera

1. Vart är EU på väg?
2. Skall nationalstaten avskaffas?
3. Vart går gränserna för vad vi kan tänka oss lämna över till EU och inte?
4. Kommer människor att tvingas till att flytta inom EU-området vid jobbsökandet för att inte få sin A-kassa ifrågasatt?
5. Hur bekämpar man de negativa effektera av kapitalism genom att lämna ifrån sig mer inflytande?
6. På vilket sätt förändras de små ländernas inflytande i och med Lissabonfördraget?
7. Är tanken att vi ska ha ett gemensamt försvar på sikt, hur påverkar det i så fall den svenska neutraliteten samt hotbilden mot Sverige?
8. Om mer ansvar lämnas över till någon annan, då borde rimligtvis ansvaret för den svenska riksdagen påverkas. På vanliga arbetsplatser skulle det då vara aktuellt med lönesäkningar. Ska man sänka löner för riksdagsledamötena när de aktivt lämnar ifrån sig ansvar?
9. Har riksdagen rätt att lämna ifrån sig ansvar från svensk riksdag till någon annan?
10. Vart kan man utkräva ansvar för det som görs inom EU? EU-parlamentet bestämmer inte allt, så det räcker inte med att bara rösta som man vill där, och inför riksdagsvalen diskuteras EU knappt. Skulle det bli bättre om riksdagen utsåg EU-parlamentarikerna? Då kanske EU skulle komma in som en naturlig del inför riksdagsvalen?"

 

"Sverige upplöses som självständig nation"

Bo Widegren (S) Fd. jurist:

Besked från EG-domstolen: Wanja Lundby-Wedin är oförskämd och det finns inga garantier för fackliga rättigheter i Lissabonfördraget.

 

"Och det är socialdemokraterna som sitter med avgörandet i sin hand."

"Sören Wibe: Sahlin & Lundby-Wedin spelar politisk teater i stället för att rädda strejkrätten

Istället för att spela upp en löjligt genomskinlig politisk teater om att allt är regeringens fel finns tid att handla för Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin när det gäller Lissabonavtalet.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen kan i dag deklarera att man inte godkänner fördraget om inte strejkrätt och kollektivavtal garanteras, till exempel genom ett svenskt undantag, skriver Sören Wibe.

Igår anordnade LO en manifestation för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Udden var riktad mot den borgerliga regeringen, och kraven är en politik för fler jobb, höjd A-kassa samt en lagstiftning som värnar de svenska kollektivavtalen.

Helt riktigt hölls demonstrationen utanför riksdagen. Ty det är riksdag och regering som bestämmer arbetsmarknadspolitik och reglerna för A-kassan. I val till riksdagen kan svenska folket rösta fram den politik de vill ha.

Men med kollektivavtalen är det annorlunda. Här bestämmer inte längre det svenska folket. Över svenska lagar råder EU:s regler och domstol. I Lavaldomen har EU lagt fast att svensk arbetsrätt skall inskränkas till förmån för EU:s regler om tjänsters fria rörlighet.

Men än finns tid att handla. Ett dygn närmare bestämt. I morgon skall riksdagen rösta om Lissabonfördraget. För ett godkännande krävs 75 % av ledamöterna. Den socialdemokratiska riksdagsgruppen kan i dag deklarera att man inte godkänner fördraget om inte strejkrätt och kollektivavtal garanteras, till exempel genom ett svenskt undantag. Och man kan utan vidare kräva att ratificeringen senareläggs tills utredningen om Lavaldomens konsekvenser lagts fram, vilket för övrigt var just vad LO-kongressen krävde.

I stället för att ta detta steg väljer man att spela upp en fräck, men löjligt genomskinlig, politisk teater. Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin vill ge intryck av att det är de borgerliga partierna som vill hasta igenom Lissabonfördraget, utan att avvakta Stråth-utredningens slutsatser om arbetsrätten. Men alla har sedan länge vetat att utredningen ska presenteras den 15 december. Mona Sahlin har haft god tid på sig att tvinga fram en senareläggning av riksdagens omröstning. Den socialdemokratiska riksdagsgruppen kan fortfarande hota med att lägga ned rösterna vid omröstningen. Detta skulle tvinga regeringen tvingas backa och omröstningen genomföras efter det att Laval-utredningen presenterats. Men den trista sanningen är att den socialdemokratiska ledningen inte tagit ett enda konkret steg för att skjuta upp morgondagens ratificering.

För 15 år sedan fick svenska löntagare ett högtidligt löfte om att EU-medlemskapet inte skulle påverka den svenska modellen. Samma personer som gav det löftet förklarar nu att om man bara skriver under Lissabonfördraget så skall allt ställas till rätta. Man hade fel då och man har fel nu. Sveriges löntagare blir grundlurade ännu en gång.

Ty ingen skall tvivla på detta: skriver man under Lissabonfördraget så godkänner man nuvarande rättsordning och EU-domstolens överhöghet. Ratificeras fördraget utan garantier för svensk strejkrätt finns ingen väg tillbaka. Då har man fullt medvetet överlämnat bestämmandet över den svenska arbetsrätten till en handfull jurister i Luxemburg.

För 15 år sedan skulle socialdemokraterna med EU:s hjälp gå till frontalangrepp mot det internationella kapitalet. Det blev inte mycket angrepp, men desto mer av försvarsstrider mot EU. Och en efter en har bastionerna fallit: alkoholpolitiken, regionalpolitiken, spelbolagen, apoteksmonopolet, allmännyttan, alliansfriheten. EU har med sina konkurrensregler har gått fram som en lieman i den svenska modellen.

I morgon står ännu ett slag, och med all sannolikhet kan vi föra två nya områden till förlustkontot: strejkrätten och de svenska kollektivavtalen."

Löntagarna blir lurade – igen
Upprop till riksdagens ledamöter
Lissabonfördraget – så funkar det
En vädjan till de socialdemokratiska riksdagsledamöterna: Vänta med rattificeringen av Lissabonfördraget!
Allt ägande ska demokratiseras?
Reinfeldt spelar poker om Lissabon och vi socialdemokrater snackar, när vi skulle slåss för fackliga rättigheter
Demokrati fortsätter vara omskrivning för Förtryck och Diktatur?
Rösta inte igenom Lissabonfördraget!
Slut på fördragsamheten

 

8 svar

 1. Våra politiker kommer väl göra som vanligt. FRA-lagen är ett varnande exempel, ipred lär väl också bli det.

  släng Lissabonföredraget i sjön. EU blir mer och mer ointressant.
  Vad har vi fått ut av det förutom gör hög medlemsavgift?

  Det enda jag kan tänka på är byråkrati, mindre självbestämmande.

  Jo, jag glömde, folk får hämta hem mer sprit än dom behöver. så mycket mer är det nog inte.

 2. Hoppas de gör rätt val i morgon eller så är det kört för arbetarna.

 3. Jag har väldigt svårt att se att man kan skriva under det här fördraget utan att först ändra grundlagen, som säger att all makt utgår från folket, varmed måste avses det svenska folket.
  Men å andra sidan, numer tycker ju inte politiker att det där med lagar är så viktigt, i varje fall inte när det gäller dem själva och vad de vill.

 4. Jag förstår inte heller hur man bara kan hoppa över en grundlagsändring. Och hur kan man strunta i att Irland röstat nej när det krävs enhällighet?

  Om Sverige vore en rättsstat skulle alla som röstar ja i morgon få skaka galler.

 5. […] [ s-buzz ], En vanlig $vensson, Motvallsbloggen, Vad är nödvändigt?, Kaj Raving – Nybro och Alliansupproret, Lissabonfördraget: Det totala sveket, Politiker som inte lyssnar, Synvinkeln beror på var man […]

 6. Kerstin och Hannelore, Vi förstår ingenting längre…har rättsstaten bara lösts upp?

 7. Galna kocken,Det blir inte så enkelt… 😦

 8. syren, Just det. Kramis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: