• Meta

  • Kategorier

  • Arkiv

  • Senaste inläggen

Har vi Socialdemokrater med Civilkurage


Jahaa…det återstå att se….. nu är det inte många dagar kvar. Men en sak vet vi att dom sossar som visar på civilkurage och säger nej till Lissabonfördraget lär bli rikt belönade av det arbetande folket.

Det återstår en fråga…Varför är så många vänsterbloggare så tysta!!!!!!!!!!!!!!!  Skiter ni i hur det kommer att gå?

 

"Och det är socialdemokraterna som sitter med avgörandet i sin hand."

 

"Lissabonfördraget, ett förslag till uppgradering av  EU-grundlagen, vårt övergripande politiska regelverk, har behandlats i de flesta EU-länderna nu. Till det politiska innehållet är fördraget i allt väsentligt identiskt med den EU-konstitution, som redan röstats ner via folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna. Lissabonfördraget har faktiskt också formellt avfärdats i enlighet med EU:s egna regler, via folkomröstning i Irland, det enda land som tilläts folkomrösta denna gång, men EU-ledarna ville inte avbryta processen nu heller.

Svenska regeringen vill låtsas som om ingenting hänt  och fortsätta en svensk godkännandeprocess, och planerar att ta fördraget i riksdagen den 20 november 2008. (Lobba din riksdagsledamot!) Detta är ett led i en strategi som handlar om att pressa irländarna till att rösta "ja" i en andra omröstning, med hänvisning till att "alla andra har ju godkänt fördraget". Förutom Sverige saknas Tyskland, Polen och Tjeckien, som ännu inte "godkänt" fördraget."

Läs allt här och se videon

 

"Så sa Mona Sahlin på Förtroenderådet i dag och drog ner applåder – även här utifrån en blåsig slätt på Österlen. Precis vad vi vill höra.

 Direktblogg

Rosemari Södergren refererar i "Direktblogg från Förtroenderådet"  bl.a. att valsedeln till EU-valet fastställts. Vad som är mer kryptiskt är en del andra uttalanden i valplattformen, som naturligtvis inte är felaktiga menväl fulla av frågetecken sedan man bestämt att vi skall rösta Ja utan garantier för fackliga rättigheter eller ens ha tittat på den konsekvensutredning som håller på att göras om vad JA innebär.

EU-plattform

Wanja Lundby-Wedins yrkade att den fria förhandlingsrätten och den svenska modellen för arbetsmarknaden som måste överordnas den fria marknaden, vilket stöddes av partistyrelsen. Men detta framstår som ganska naket och frysande i högervinden när man väl ratificerat Lissabonfördraget som lagfäster den fria rörlighetens överhöghet över bl.a. fackliga rättigheter.

 Lönedumpningen fri med villkorslöst JA
Nu kan man kanske i fördragstext – ändring i utstationeringsdirektivet och socialt protokoll – få EG-domstolen att göra annan prioritering. Men enligt EU-politikern Göran Färm (i AiP nr 44 081110) så är det inte en framkomlig väg:"För att få undantag för de svenska kollektivavtalen måste alla EUs regeringar och parlament gå med på det. De borgerliga högerregeringarna i Estland, Lettland, Litauen, Polen och Italien kommer aldrig att gå med på att förstärka fackliga rättigheterna ännu mer. Glöm det." Därför kommer Lavaldomarna kommer m.a.o. att fortsätta även med Lissabonfördraget, se art 6 Unionsfördraget och art 51 och 52 i Rättighetsstadgan. Lönedumpningen släpps alltså fri med denna strategi.

 Juridiken hålls bara i schack med lagstiftning
I EU-plattformen skrivs också in att Politikens makt måste öka i förhållande till juridiken. Det syftar bland annat på hur Europadomstolens beslut i Laval-målet överprövat den tidigare överenskommelse som funnits om svenska modellen med kollektivaavtal. Ett exempel på hur juridiken försöker få mer makt i förhållande till de folkvalda politikerna. Men även detta är ord utan kraft av verklighet. Enligt EU-fördraget har vi varit med att bestämma att EG-domstolen är högsta uttolkare av vad som gäller inom EU och vi är som medlem förpliktad att följa dess domslut. Enda sättet att få domstolen att ändra praxis är att i fördrag föreskriva gränser för juridiken och hur sakfrågor skall avgöras.
Då är det ju förödande att utan villkor om garanti för svenska modell ratificera Lissabonfördraget där man alltså lagfäster den markknadsliberala synen med fria rörligheternas överhöghet över bl.a. fackliga rättigheter, se lagbestämmelserna i fördraget ovan."

Läs mer

EU skiter i folket, det är väl ganska uppenbart nu?

Lite funderingar kring ställningstagandet om Lissabonfördraget..

Håller vi vad vi lovar? Värna strejkrätten och kollektivavtalen i Sverige? Annars….

 "Gillar Mona Sahlin inte strejkrätten?

År 1990 fick Mona Sahlin till uppgift att verkställa en lag som innebar att fackföreningarnas rätt att förhandla och arbetarnas rätt att strejka skulle försämras. Precis då som nu protesterade inte dåvarande LO ordförande Stig Malm. Strejkbryteri eller på andra sett hindra arbetare från att strejka har allmänt, och främst från arbetarrörelsen, betraktats som mycket allvarligt! För att man då skulle kunna förhindra "vilda strejker" höjdes bötessumman från 200 kr till 10000 kr.

 Att organisationer som de Fria Moderata Studentförbundet har bland annat gjort sig kända genom att uppmana till strejkbryteri är ju inte så konstigt. Men att en Socialdemokratisk regering försökte detta var både politiskt självmord och uppseendeväckande! Sedan lade finansminister Feldt fram hela krisprogrammet som kritiseras av alla. Det innehöll löne-, pris-, hyres- och kommunalskattestopp samt strejkförbud. Sedan blev det regeringskris och regeringen avgick.

 Som vi alla vet blev det inte något Strejkförbud 1990.

Nu när Lissabonsfördraget diskuteras kopplat till arbetsrätten kommer återigen strejkrätten upp.  Mona Sahlin söker då upp nuvarande LO ordförande Vanja Lundby- Wedin för att få sitt stöd. LO ordförande och Mona Sahlin kan precis som den nuvarande regeringen tänka sig att  att införa Lissabonfördraget. Mona Sahlin och Vanja påstår istället att tex. arbetsrätten skulle förstärkas i EU med detta föredrag.

Vad gäller det påstådda skyddet för strejkrätten, så skriver Sahlin och Lundby-Wedin: ”Det är särskilt viktigt att stadgan om grundläggande rättigheter blir rättsligt bindande, vilket den inte är idag. Där finns nämligen de grundläggande fackliga rättigheterna.” Om Lissabonfördraget blir juridiskt bindande. Innebär det att strejkrätten är skyddad? Att konflikten i Vaxholm hade fått ett annat slut om Lissabonfördraget hade funnits?

De som protesterar emot Lissabonfördraget anser att det går stick i stäv mot denna viktiga principiella hållning. Rättighetsstadgans artikel 28 erkänner rätten att ”tillgripa kollektiva åtgärder” för arbetstagarna eller deras organisationer ”i enlighet med unionsrätten samt nationell lagstiftning och praxis”. Om Lissabonfördraget träder i kraft kan man därför inte längre hävda att arbetsrätten är en nationell angelägenhet. Beslutanderätten går förlorad till EU! Vilket enligt Mona Sahlin istället blir en vinst.

Frågan är vad Mona Sahlin har för fingertoppskänsla när det gäller arbetsrätten? Det enda vapnet som arbetarrörelsen har är strejkrätten, vilket Mona Sahlin inte tycks gilla! Varför är det så bråttom när nu Irlands medborgare har röstat ner föredraget? Alla EUs länder har ju veto i frågan så hur stor möjligheten att Lissabonsfördraget kommer att införas?"

Läs allt här

Vänta med Lissabonfördraget

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: