• Meta

  • Kategorier

  • Arkiv

  • Senaste inläggen

Vi kräver folkomröstning om Lissabon-fördraget!


Läs Junilistans öppna brev till Sveriges riksdagsledamöter.


"Kommer du att rösta för en odemokratisk grundlag som redan röstats ned i Frankrike, Nederländerna och Irland?". Det frågar Björn von der Esch, Hans Nilsson, Walter Christoffersson, Junilistan, i ett öppet brev i ETC till landets riksdagsledamöter inför omröstningen om Lissabonfördraget den 10 november.

Den 20 november står Sveriges framtid på spel i Riksdagen. Lissabonfördraget, det vill säga EU:s nya grundlag, kommer upp till omröstning. Fördraget innebär i korthet att:

• EU:s lagar alltid gäller före Sveriges lag
• regler på den svenska arbetsmarknaden sätts ur spel
• den svenska alliansfriheten överges och ett gemensamt militärt försvar skapas
• Sverige, med ca två procent av rösterna, förlorar veto och lätt kan köras över vid viktiga beslut
• EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i världen
• EU talar med en röst samtidigt som 27 nationers röster tystnar
• Sverige accepterar den gemensamma valutan Euro i strid mot folkomröstningens resultat
• makten över Sverige säljs ut till brysselbyråkraterna

Därför frågar vi dig nu:

Tror du verkligen att väljarna röstat in dig i Riksdagen för att du ska ge bort makten över Sverige?

Kommer du att rösta för en odemokratisk grundlag som redan röstats ned i Frankrike, Nederländerna och Irland?

Har du läst och förstått fördragets innebörd?

Junilistan uppmanar alla demokratiskt sinnade medborgare både i och utanför riksdagen att kräva en folkomröstning om Lissabonfördraget. Visst ställer också du upp på det?"

Länkar

 Vi måste återerövra demokratin

"Demokratins möjlighet att överleva beror på att ett stort antal medborgare måste kunna göra realistiska val, efter att ha fått eller skaffat sig tillräckliga informationer och kunskaper, som inte är tillrättalagda för vissa syften.
Vår grundlags portalparagraf betonar att, "all offentlig makt utgår från folket". Så är det inte längre.
Allt sedan det demokratiska genombrottet fram till 1980-talet gick de politiska partierna – vid val – fram med detaljerade program som redovisades tydligt för medborgarna. Medborgarna fick därmed en tydlig information om partiernas politik och vilka principiella frågor av vikt partierna tänkte driva i eventuell regeringsställning.
Partiernas riksdagskandidater bands därmed upp och kunde inte – vilket numera är regel – föra en politik som inte förankrats hos medborgarna. De kom därmed på ett mycket konkret sätt att företräda medborgarna (så som det representativa systemet skall tolkas och som inte sker i dag).
Helt i strid med denna praxis beslutar och genomför riksdag och regering i för medborgarna och demokratin en mängd livsviktiga frågor – under pågående mandatperiod – utan att dessa på något sätt förankrats hos folket. Detta strider helt emot
grundlagens anda och bokstav. Den som också studerat förar-
betena till våra grundlagar finner att informationskravet inför kommande val är mycket tydligt inskrivet i dessa. I dag finns det ett otal exempel på sådana för medborgarna viktiga beslut som tas i riksdagen utan att medborgarna informerats eller fått ta ställning till dem i val. Några exempel: Nytt pensionssystem, alkoholpolitiken, Amsterdam- Maastricht- Schengen- och Niceavtalen, allians- och neutralitetspolitiken, EMU, försvaret, stridande insatsstyrkor på utlandsuppdrag, och det kanske mest flagranta övergreppet mot grundlagen och demokratin – Lissabonfördraget. Det sistnämnda – om det godkännes – innebär den största förändringen för medborgarna och Sverige vad gäller suveränitet, frihet och oberoende m m sedan Sverige blev en statsbildning! Det pågår f n också en utredning om Sveriges grundlag. I direktiven sägs det tydligt att utredarna skall förankra och informera om utred-
ningsförslaget till medborgarna. Var och en som läser detta vet att någon sådan information inte förekommit till oss medborgare utan endast till en liten krets av etablissemanget."

Läs fortsättningen här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: