• Meta

  • Kategorier

  • Arkiv

  • Senaste inläggen

Förnedringstorget


Vi delger er Nyhetsbrevet vi fått av medmänsklighet.

Glöm inte att besöka Salo.

MEDMÄNSKLIGHET

Nyhetsbrev  

 

 

Metoden, vägen och målet

– För ett mänskligare samhälle

www.mansklighet.blogspot.com

 

  Ett samhälles grad av civilisation avgörs

 av hur de svagaste och mest utsatta behandlas   

 

  

***

 

 

 Innehåll:

 

Från maktberoende

 till intelligens

– Uttalanden från politiker

 

 

"Jobbtorgen är en skam för Sverige" 

– Replik till Helene Bengtsson i Aftonbladet 

 

 

Utdrag från

 SALO

 – Sveriges Anställningslösas Landsorganisations hemsida:

 

Legitim och icke legitim arbetslöshet

   

 ***

 

Från maktberoende

 till intelligens

– Uttalanden från politiker 

 

"Bara att man bryter passiviteten, duschar och sätter sig på tunnelbanan har stor betydelse"
 – Kristina Axen-Olin, f.d. moderat finansborgarråd om sitt förslag med "Jobbtorg" (DN 060516)
 
"Det är meriterande att visa att man kan hålla tider och fungera i en arbetsgemenskap." 
Moderata socialborgarrådet Ulf Kristersson (DN 080521) 
apropå sitt uttalande om att arbetssökande med försörjningsstöd ska plocka skräp i sitt bostadsområde på heltid när de inte söker arbete 
 

Kristina Axén Olin anser tydligen att människor automatiskt har dålig hygien för att man är arbetslös, och Ulf Kristersson avser tydligen att cementera människor i socialt utanförskap genom förnedrande offentlig verksamhet.  Man kan inte må så bra själv om man behandlar andra människor på detta sätt. Båda dessa uttalanden understryker behovet av att bryta det arroganta maktberoende som politiker uppvisar. 

 

Båda dessa uttalanden är hämtade från Dagens Nyheter, som är "Jobbtorgens" beredvilliga papegoja. Medan Aftonbladet Debatt i god demokratisk anda publicerar en replik från Helene Bengtsson, så vägrar Dagens Nyheter konsekvent att publicera någon kritik mot de s.k. "Jobbtorgen" av "utrymmesskäl".

 
 

"Jobbtorgen är en skam för Sverige" 

– Replik till Helene Bengtsson i Aftonbladet 

 

Kritiken som riktas mot de s.k. "Jobbtorgen" får sällan utrymme i media och diskuteras sällan av de politiska partierna. Men som ekonomin ser ut idag kommer alltfler svenskar att upptäcka verkligheten bakom "Jobbtorgen".  Alltfler svenskar blir utförsäkrade från Försäkringskassan genom Alliansens nya regler, vilket innebär att de blir tvungna att söka försörjningsstöd. 

 

    I replik (20 oktober) i Aftonbladet till debattartikel om de s.k. ”Jobbtorgen” påstår Helene Bengtsson, chef för Jobbtorg Stockholm, att de kritiska forskningsrapporterna om "Jobbtorgen" inte är aktuella, eftersom de inte skulle gälla de "Jobbtorg" som startades 2008. 

 

Helene Bengtson är inhämtad utifrån som chef för Jobbtorg Stockholm. Hon har bl.a. arbetat som platschef, regionchef och affärsutvecklare inom Lernia, som är ett av de leverantörsföretag till "Jobbtorgen" som tjänar stora pengar på den individuella och strukturella arbetslösheten

 

En 61-årig akademiker med lång statlig arbetserfarenhet inom bl.a. utredning och administration, och som har erfarenhet av både pilotprojektet i Skärholmen och av de nu aktuella "Jobbtorgen", tillbakavisar dock Bengtssons påstående. Hon säger: "Föregångaren till “Jobbtorgen” Stockholm år 2008, under (s)-majoriteten i Stockholm stad, hette t ex inom Spånga-Tensta stadsdel “Jobb-aktiv" och inom Skärholmens stadsdel hette föregångaren “Jobbcentrum. Enda skillnaden mellan dessa aktiviteter är att de nu aktuella “Jobbtorgen” sköts centralt inom Stockholms stad fr.o.m. år 2008, jämfört med föregångarna från december månad år 2007 och bakåt i tiden, vilka sköttes av stadsdelarna själva."

 

Bengtsson avslutar med den klassiska krishanteringsrepliken "Jag känner inte igen mig i beskrivningen av Jobbtorgen". Två uttalanden som dock är belysande för människosynen bakom "Jobbtorgen" är Bengtssons arbetsgivare, förra finansborgarrådet Kristina Axén Olins uttalande: "Bara att man bryter passiviteten, duschar och sätter sig på tunnelbanan har stor betydelse" och socialborgarrådet Ulf Kristerssons förslag i maj 2008 att arbetssökande med försörjningsstöd skulle plocka skräp på heltid vid sidan av att söka arbete. Axén Olin anser tydligen att människor automatiskt har dålig hygien för att man är arbetslös, och Kristersson avser tydligen att cementera människor i socialt utanförskap genom förnedrande offentlig verksamhet.  Båda dessa uttalanden understryker behovet av att bryta det arroganta maktberoende som politiker uppvisar.

 

    

Utdrag från

 SALO

 – Sveriges Anställningslösas Landsorganisations hemsida:  

Legitim och icke legitim arbetslöshet

 

 

I Sverige känner sig många förnedrade. En variant på förnedring är de jobbtorg som beskrivs i Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/debatt/article3502739.ab. Denna artikel beskriver en människosyn som SALO belyst i åratal. Ännu mer förnedrande för en människa är när denne känner sig tvungen att göra som Anita Fredsdotter, också Aftonbladet, gå ut med namn och bild för att belysa sin situation, http://www.aftonbladet.se/debatt/article3513324.ab.
 
Hon har inte fått anställning trots utbildning och en stark ambition. Hon är ett typexempel på hur dagens system diskriminerar många som är fullt arbetsföra utan att någon verkar bry sig. Samtidigt kunde man i olika media höra hur synd det var om alla volvoarbetare som skulle tvingas gå från sina jobb. Det är tydligen skillnad på folk och folk. Vissa förväntas vara i ett luddigt definierat utanförskap medan andra tillåts “gråta” ut sin sorg på bästa sändningstid.
 
Först och främst måste termen utanförskap tas bort och alla definieras befinna sig inne i samhället oavsett om man har anställning eller ej. Sedan är det dags att börja analysera dagens system som skapar denna förnedring för medborgare. I dag  finns det rapporter och forskning som klart och tydligt visar att arbetslösheten inte beror på individens motivation. Den är i stället en konsekvens av det ekonomiska systemet. Sedan är det dags att bygga nya system och strukturer som utgår från ett helhetstänkande där människan sätts i centrum i stället för att fortsätta med dagens system där kapitalmarknaden tillåts leka med vanliga människors liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: