• Meta

  • Kategorier

  • Arkiv

  • Senaste inläggen

Komplettering till JO-anmälan mot de s.k. "Jobbtorgen"


Tack Lars!

Vi fick idag en komplettering till våra tidigare skriverier om det sk. "Jobbtorget" förhållanden är värre en tidigare beskrivning.

Ps! Vilka ideologier är det som minskar människors Fri och Rättigheter?

 

MEDMÄNSKLIGHET

Nyhetsbrev

 

 

 

Metoden, vägen och målet

– För ett mänskligare samhälle

mansklighet.blogspot.com

  Ett samhälles grad av civilisation avgörs

 av hur de svagaste och mest utsatta behandlas

 "Komplettering till JO-anmälan mot de s.k. "Jobbtorgen" 

 "Vi bifogar nedan en kopia av komplettering till JO-anmälan mot Jobbtorgen" för brott mot sekretsslagen. Situationen med sekretessärendet är t.o.m. värre än vi först trodde."
 
Vi lyckades få ut en kopia av formuläret, som deltagare tvingas underteckna för att upphäva sekretessen. Denna kopia bifogades kompletteringen till JO igår. Vi pratade också med några deltagare om detta. På formuläret står det "samtycke", vilket skulle tyda på att detta handlar om ett frivilligt hävande av sekretessen. Men i själva verket sker underskrift under hot om nekat försörjningsstöd. En jurist som vi talat med säger dock att det aldrig går att förhandla bort sekretessen – och knappast under hot.
 
Slutsatsen är dessutom att deltagare varken blir informerade om eller ens är medvetna om att de upphäver sekretssen mot privata vinstdrivande företag. I formuläret står det bara "anordnare av aktivitet", men ingen information ges varken om vilka dessa "anordnare" är, eller att detta är privata vinstdrivande företag utan någon som helst sekretess. Ingen information ges heller muntligt om detta av de s.k "coacherna", vilka är socionomer och beteendevetare och som naturligtvis vet bättre.  Deltagare som – trots detta – genomskådat detta och vägrat att upphäva sekretssen har fått nekat försörjningsstöd.
 
Dessutom besöks "Jobbtorgen" regelbundet av privata företag i jakt på personal, vilket också väcker frågor om sekretess. 
 
Komplettering till anmälan mot de s.k. ”Jobbtorgen” 2008-10-02 15.52.49

Bifogar en kopia av det formulär som deltagare inom de s.k. ”Jobbtorgen” tvingas att skriva under och som häver sekretessen mot ”Jobbtorgens” privata vinstdrivande leverantörsföretag.

 

Formuläret säger att detta skulle handla om ett ”samtycke”, men i själva verket tvingas deltagare att skriva under detta formulär under hot om nekat försörjningsstöd. Rent praktiskt får deltagaren ungefär 5 minuter på sig att läsa genom och att skriva under formuläret. Varken i formuläret eller under mötet där formuläret ska skrivas under ges någon information om vilka ”anordnarna av aktiviteter” egentligen är. Detta gör att många deltagare skriver under detta formulär utan att ens vara medvetna om att de häver sekretessen mot privata vinstdrivande företag, vilket identifierar dem som arbetssökande med försörjningsstöd. Det ges inte heller någon information om att dessa företag naturligtvis inte har någon sekretess, utan kan sprida informationen vidare. De s.k. ”coacherna” – som antingen är socionomer eller beteendevetare och som borde vara väl insatta i Socialtjänstens sekretsslagstiftning – har t.o.m. ifrågasatt invändningar från deltagare om att de privata vinstdrivande leverantörsföretagen inte har någon sekretess.

 

Arbetssökande med försörjningstöd som har vägrat at skriva under detta formulär med hänvisning till sekretessen har nekats försörjningsstöd.

 

Det tillkommer även en moment 22-situation i detta ärende, eftersom de s.k. ”coacherna” planerar handlingsplanerna – som deltagaren har små möjligheter att påverka. Dessa handlingplaner inkluderar åtgärder, som involverar de privata leverantörsföretagen. Detta får som konsekvens att om en deltagare säger nej med hänvisning till sekretessen till att hans identitet och annan sekretessbelagd information lämnas vidare till dessa företag, så kan försörjningsstödet avslås p.g.a. att personen inte följer coachens uppgjorda handlingsplan. Det finns för övrigt även en punkt i formuläret, som just säger att försörjningstödet kan nekas om deltagaren inte följer handlingsplanen.

 

Avslutningsvis besöker privata företag också regelbundet de s.k. ”Jobbtorgen” i jakt efter personal, vilket också väcker frågor om sekretess.

 

 

Med vänliga hälsningar

 

Lars Bjelkenstedt

Mänsklighet

-För ett Mänskligare samhälle"

www.mansklighet.blogspot.com

Let’s fight against Social Dumping in Europe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: