• Meta

 • Kategorier

 • Arkiv

 • Senaste inläggen

Så gick Sossehögeriet till!


Ni följer väl sossarnas debatt om höger eller vänster sosse, vi som följt politiken en längre tid ser skillnaderna och förstår varför inte högersossarna gillar detta eftersom dom står bakom den nya liberala politiken.

En del kallar sig själva också öppet för Ny-liberaler och problemet är att det är dom som styr partiet idag. Vilka tror ni blev rika/fattiga på den kuppen?

Hade Palme Rätt?

Det var hans egna partivänner som gjorde den svängen utan att fråga folket dom byte bara ut rosen.

Från den äkta rosen till den Liberala fula.

 

"I ett tal i Almedalen 1973 sa Olof Palme så här om SAF:s kampanj som då just inletts:

"De krafter som i hög grad besitter den ekonomiska makten och makten över opinionsbildningen vill också erövra den politiska makten."

Ironiskt nog skulle de avgörande stegen mot att faktiskt ge de rika makten över politiken tas av ledande politiker i hans eget parti. Och det skulle komma att ske bakom hans egen rygg.
En av huvudpersonerna i den processen hette Erik Åsbrink. 1980 var han en 33 år gammal ekonom som just börjat arbeta på det socialdemokratiska oppositionskansliet. Sverige hade vid den här tiden något högre inflation än omvärlden, vilket inte var så konstigt eftersom vi hade hälften så hög arbetslöshet som resten av Europa. När Erik Åsbrink skrev en motion om lämpliga åtgärder mot inflationen blev det dock uppenbart att han tagit med sig nytt tankegods till partiet. Flera av förslagen var uppenbart nyliberala. Erik Åsbrink tyckte att man borde höja företagens vinster, stoppa utgiftsökningen i stat och kommun och sänka skatterna.
Erik Åsbrink var också medlem i en nybildad förening för socialdemokratiska ekonomer. 1981 höll gruppen möte för att bedriva "nyliberala studier". Åsbrink skrev i ett brev till medlemmarna att syftet med studierna var "… att utröna på vilka punkter vi av ideologiska skäl måste ta avstånd från de nya lärorna respektive på vilka grunder det finns tankegods som kan vara användbart även i en socialdemokratisk politik".

Läs all här

Dan Josefsson (och jag) tittar tillbaka – och sammanfattar

En gigantisk banksocialisring på gång

Varför ifrågasätts inte kapitalismen?
Kapitalismen är orsaken till finanskrisen
Höger och vänster inom socialdemokratin, svar till "en rejäl jävle vänstersosse"!

Höger- eller vänstersosse?

En rejäl jävla vänstersosse

 

7 svar

 1. […] Alliansupproret för länken till Dan Josefssons artikel. – Ekonomikommentarer skriver om den ekonomiska […]

 2. Godmorgon i stugan denna onsdag! Jodå, nog är sossarna numera rejält åt höger…

 3. God morgon! Håller med förgående talare. Försöker hänga med så mycket man bara kan och så har vi diskusstioner på jobbet.Vilket är intressant.

 4. […] narkotikapolitik är braBjörn Brändewall on Inga belägg för att svensk narkotikapolitik är braAlliansupproret » Så gick Sossehögeriet till! on Kapitalismen är orsaken till finanskrisenDet behövs politiska motsättningar « lindahls […]

 5. ”En del kallar sig själva också öppet för Ny-liberaler och problemet är att det är dom som styr partiet idag.”

  Skulle bloggförfattaren kunna nämna några självdefinierade nyliberaler i den socialdemokratiska partiledningen?

  Och varför ser vi inte förslagen om avskaffad värnplikt, legalisering av narkotika, författningsdomstol och allt annat nyliberaler är för?

  Bah! Att socialdemokrater definierar ”nyliberal” som ”allt jag ogillar och som inte har röda stjärnor på sig” är gammalt, men något man behöver påminnas om.

 6. Jag tror att det bara är bra om det kommer igång mer diskussion kring inriktningen inom S, annars kommer det att fortsätta som det gör. Och efter dagens utspel verkar ju S vara beredda att gå mer åt höger. Vad ska man säga?

 7. Liberaler är nog det jag avskyr mest just nu, speciellt med tanke på finanskrisen och hur dom skyller allt på socialismen!??
  Sedan kan man fundera på S och MP samarbete där dom exluderar vänsterpartiet. Blir det ännu mer smyg-högervridning av S? Jag börjar bli bekymrad över Monas omdöme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: