• Meta

  • Kategorier

  • Arkiv

  • Senaste inläggen

Punka på bankerna?


 Här en liten lektion om hur bankerna fungerar.

 

 

Michael:

 "Tänkte försöka enkelt förklara hur fractional reserve banking funkar och hur den nu punkterar bankerna.

1) Säg att en polare till mig har 100kg guld. Jag förvarar guldet åt polaren som ska ut på resa och jag påstår att jag har det i mitt hus och han kan hämta det när han vill.

2) Men så fort snubben åkt lånar jag ut 92kg av guldet till en annan polare mot ränta för han vill köpa en bil av en tredje polare. Jag behåller 8kg själv i reserv i fall min första polare skulle dyka upp och vilja ha tillbaka sitt guld (mest bara för att bluffa honom med att jag verkligen har kvar guldet). För att jag ska vara säker på att min andra polare ska betala tillbaka guldet tar jag hans bil som pant.

3) Min tredje polare sitter nu med 92kg guld som egentligen tillhör min första polare (han fick ju guldet som betalning för bilen som jag håller som pant). Men min tredje polare får för sig att han också ska resa iväg och han ber därför att jag ska se till hans 92kg guld. Jovisst, säger jag och tar hand om hand om hans 92kg guld också. Nu sitter jag med den första polarens 100 kg guld , samt min trejde polares 92 kg guld, samtidig som min andra polare har en skuld till mig med ränta –  fast det finns fortfarande bara 100kg riktigt guld 

4) Sedan kan man ju dra in en  fjärde, femte polare som gör samma sak  o.s.v  tills dess det finns krav på mer än tio gånger mer guld d.v.s runt 1000kg guld. Dessutom sitter jag med en massa pant från mina polare för den stora "risk" jag tar när jag bedrar dem plus att jag med en ränta på 5% på 1000 kg guld (varav 900kg ju är låtsasguld)  gör att jag kommer få ihop över 100kg riktigt guld på bara två år (lika mycket som jag är skyldig den första polaren). Jag hoppas därför att min första polare håller sig borta i minst två år.

5) Men den första polaren kommer hem efter bara några dagar och kräver tillbaka sina 100kg guld. Han plockar ut allt guld men fortfarande finns krav på mer än 900 kg guld kvar från mina polare som hämtat tjära och fjädrar av någon konstig otacksam anledning.

Det skedda kan ses som fractional reserve banking där jag lånar ut allt utom en bråkdel av guldet. När polarn kommer tillbaka plötsligt och vill ha sitt guld inträffar omvänd fractional reserve banking.

Då utlåning i en bank blir inlåning på en annan bank kan man helt enkelt smälla ihop alla bankers inlåning på ena sidan och all bankers utlåning på andra sidan. Denna "hela skiten" banken (i brist på bättre ord, ursäkta språkvalet) har genom fraktional reserve systemet en tillgång i botten på 8% och 92% som fattas. Sedan finns det säkert spridning i de olika bankerna så att vissa banker är lite mindre "latent insolventa" än andra. Men banksystemet sett som en helhet är "latent insolvent". D.v.s om alla , oavsett bank, gjorde en bankrusning skulle de som plockade ut först få ut sina 8% men 92% skulle aldrig betalas ut.

Det är detta sätt att skapa nya pengar – genom att skuldsätta människor (alla nya pengar skapas på detta sätt, antalet mynt och sedlar, som är det enda som staten skapar har minskat med 2 miljarder kronor de sista åren och är småpotatis av den totala penningmängden – det mesta är krediter – d.v.s skuld från bankerna) som är orsaken till krisen.

Bankerna har lånat ut för mycket pengar de inte har och skuldmaximerat .

Så när en bank drabbas av en förlust inträffar omvänd fractional reserve och bankerna måste dra in på runt 10 gånger beloppet i utlåning för att få ihop till sina 8%.
Kolla vad som hände i mitt exempel ovan där polarn kom hem och ville ha sitt 100kg guld – detta är förenklat vad som sker nu inom bankvärlden. När folk plockar ut sina pengar från bankerna drar de också undan mattan för mer än 10 gånger det beloppet i fiktiva krediter, precis som polarn drog undan mattan för de fiktiva guldet i exemplet ovan. Resultat blir en implosion av hela bygget. Denna gång är det nog totalpunka.

Så om inte bankirerna i USA får igenom sin "bail out" i USA på 700miljarder dollar så rycker det undan mattan för mer än 10 gånger det beloppet. d.v.s 7000miljarder dollar som skapats genom fractional reserve (observera att med en ränta på 5% skulle bankerna få insättarens belopp i avkastning på dessa fiktiva pengar efter enbart 2 år, precis som jag skulle fått 100 kg guld i ränta efter bara 2 år i exemplet ovan) .

Det viktigaste i framtiden är att de inte får starta om bedrägeriet på ny kula."

Länk

Obs! Det finns mycket matnyttigt på hans blogg.

FRA: Nu måste vi öka. Igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: