• Meta

  • Kategorier

  • Arkiv

  • Senaste inläggen

ARBEIT MACHT FREI – Arbetet gör en fri


 Jobba tills du stupar idag det blir billigast för vårat samhälle som inte längre är till för människors bästa.

 

 

"Arbetslinjen: full fart ut i fritt fall på arbetsmatknaden

ARBEIT MACHT FREI

Sedan något år tillbaka gäller det politiskt korrekta ordet Arbetslinjen som sanning. Oberoende av vilka skäl den enskilde för tillfället inte är aktualiserad på arbetsmarknaden så finns en omnipotent lösning, arbetslinjen.

Är Du på grund av olika omständigheter drabbad av något av medicinnomenklaturen utropade syndrom, oftast genom att du uppvisar mångfacetterade och diffusa funktionshinder som medicinen ej har redskapen att diagnosticera är syndrom en styrande tanke och värdegenererande statusbefordran som ger en lättnad för såväl praktiker som patient. Trötthetssyndrom (CFS Chronic Fatigue Syndrome eller ME), utmattningssyndrom, post traumatiska syndrom, katastrofsyndrom ( Post Disaster Stress Disorder), mjukdelreumatologiska syndrom, värksyndrom, (tidigare fibromyalgi), WAP ( Whiplash Associated Syndrome) osv,

Då syndromen antagit en sådan omfattning att de statsbärande partierna upptäckte att de samverkade till brister i arbetskraftsreserven för dryga året sedan, gjorde etablissemanget på stället helt om marsch. Ut med syndromen och in med arbetslinjen. Arbeta dig frisk. Syndrom kom snabbt att få negativa konnotationer och försäkringskassan utökade sina befogenheter genom att expandera sina, på ofta bristande faktagrunder, möjligheter att underkänna läkarnas diagnoser som grund för sjukskrivning.

Läkarekåren som är väl så konjunkturkänslig som övriga aktörer reducerade snabbt syndromen till sjukskrivningar med i tid fullt fastställbar duration i kombination med rekommenderande rehabiliteringsåtgärder i syfte att få patienten job ready i samklang med det magiska begreppet arbetslinjen och de politiska behoven av att ha inflytande över sin arbetskraftsreserv. Att medel och kunskap saknades för de föreslagna rehabiliteringsinsatserna var inte läkarens bord. Då intyget gå ut med utposten var och är läkarens ansvar över. Så inte patientens.

Ett år senare drivs arbetslinjen på alla nivåer, starkast profilerat i nya former för mottagning och introduktion av utomlands födda, som genom ideologisk och realpolitisk eftersläpning med alla till buds stående medel skall färdigställas för en snabbt krympande arbetsmarknad och möjliga massuppsägningar.

Såväl social, integrativ som psykosocial rådgivning bygger på arbetslinjens idé om omedelbar readiness att kliva in i arbetslivet och bli självförsörjande. Motstånd eller oförmåga skuldbeläggs i tydliga ordalag och är förenat med sanktioner genom ex indragen introduktionsersättning eller i förekommande fall sjukpenning eller sjukersättning. Arbete befordrar hälsa och välstånd. Detta äger förvisso sin riktighet. Samtidigt bygger idén om att ett begrepp magiskt ska påverka hela samhällssektorer och en transnationell marknad på naiv historielöshet och strutsmentalitet.

Det finns inga hinder för att på ett tidigt stadium ge klara signaler att vuxna människor i Sverige ska efter förmåga ta sitt ansvar och bidra till produktionen och få hjälp med att förberedas för att klara upp en sådan uppgift. Men att moralisera kring syndrom och arbetsskygghet, att mantralikt återupprepa arbetslinje då marknaden viker är oetiskt och visar på en oändlig tafatthet att befria sig från strukturer som håller den ideologiska överbyggnaden i en hopplös eftersläpning av löjeväckande proportioner.

Det bör finnas så mycket respekt för den enskilde att de offentliga aktörerna har vett att tala tystare om syndrom och arbetsskygghet, att sluta bortse från den enskildes livsstilspräglade förutsättningar att med omedelbar verkan ta steget in i arbetslivet, i synnerhet som det steget inom kort kan leda till fritt fall och så var det med den officiella trovärdigheten.

Arbetet gör en fri. De nazistiska ideologerna extrema behov av arbetskraft i det tidiga trettiotalets Tysklandvar funktionellt. Arbete gör en fri från beroende av omnipotenta och kontrollgalna myndigheter som spottar fram förordningar var femte minut. Men att från att manipulera med arbetskraftsreserven med moralistiska förtecken är steget i det värsta av scenarier inte alltför långt till metoder med vissa likheter till dem som en gång användes i Tyskland.
Varning ! Tänk först, makthavare ! Påbjud sedan !"

Länk

Så slår Vårdval Stockholm mot gamla och sjuka

Att inte ha råd att äta varje dag.

Fattigdom, allt vanligare i Sverige

2 svar

  1. Skrämmande ja och värre lär det väl bli.Snart är det väl som en *lottovinst* om man får sjukpenning.Beklämmnade 😦 PS.Detta knä lär bli en lång historia verkar det som.Ha en fin måndag,kram 🙂

  2. Tyvärr så är det så! kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: